
Norske Rasekattklubbers Riksforbund, Pancoveien 22 a, 1624 Gressvik, tlf. 69 61 27 54 - kontoret@nrr.no
Generelt
Katt og kattehold
​
De fleste har et forhold til katt. Dette noe egenrådige dyret har både fascinert og irritert oss. Irritasjonen er ofte grunnet i uvitenhet, men også i fordommer. Katten har gjennom historien innehatt roller både som guddom og som djevelens og heksenes sammensvorne; ikke rart at vi fascineres.
Før du skaffer deg katt, bør du tenke gjennom hva du innlater deg på. Her er noen gode råd:
​
Å skaffe seg katt
betyr at du tar på deg ansvaret for et liv - og samtidig får mye glede i mange år framover - katter blir som regel 14-16 år gamle og kan bli over 20! Bruk god tid - og tenk nøye gjennom hvilke forventninger du har, og hvordan katten og familien må være for at dere skal få det så godt sammen som du ønsker.
​
Har du tenkt gjennom:
Kort eller lang pels ? Vanlig pels eller krøllete pels ? Har noen i familien allergi ? Hva skal jeg gjøre hvis det plutselig viser seg at noen av familiemedlemmene utvikler allergi ? Klarer katten seg alene når jeg er på jobb, eller bør jeg skaffe to katter slik at de holder hverandre med selskap? Vil jeg ha en aktiv katt som følger med meg hele tiden, eller vil jeg ha en roligere katt?
Hannkatt eller hunnkatt? Skal katten kastreres eller steriliseres? Vil jeg ha kattunge eller en voksen katt? Hva med en omplassert katt ? Vil jeg delta på utstillinger med katten? Er jeg villig til å sette meg inn i det som kreves for å avle på katten?
Du må selv finne svarene på disse spørsmålene. Men vi kan kanskje hjelpe deg litt på vei... NRR arrangerer gjennom de lokale klubbene mer enn 30 katteutstillinger hvert år. Her finner du de fleste raser representert, og oppdrettere og eiere er mer enn glade for å fortelle deg om den enkelte rase, om stell og mat og lek og atferd og.... (de stopper aldri) Når du har truffet en eier eller oppdretter, bør du avtale et besøk hjemme hos vedkommende. Her får du selv oppleve hvordan kattene oppfører seg i sitt hjemmemiljø. Snakk gjerne med flere oppdrettere for å få flere syn og flere erfaringer. Det finnes også mye litteratur både på biblioteket og i bokhandelen og nå også på internett. Det er for mange rasers vedkommende også startet egne interessegrupper (raseringer) for den aktuelle rasen.
​
Du bør kreve helseattest utstedt av veterinær. Skjema finner du her. Helseattesten gir ingen garanti for fremtiden, men viser om katten er i fin form og lytefri når du får den.For alle rasekatter registrert i NRR skal du få med stamtavle. Dersom denne ikke foreligger, mådu be om bekreftelse fra klubben som viser at rekvisisjon for stamtavle er sendt inn. Avklar pris og betaling. Avtal når katten skal leveres, og be om hjelp til hvordan katten skal tas imot i sitt nye hjem. Avtal med selger hva dere skal gjøre hvis det likevel ikke går så bra, og du finner ut at det er best for deg ikke å ha katt. Skriv kontrakt med selger. Få med det som er viktig og sørg for å få din kopi av kontrakten. Meld deg inn i en katteklubb for fortsatt hjelp og støtte og mye lærdom og glede.
​
For en rasekatt skal oppdretteren levere deg en stamtavle eller annet registreringsdokument utstedt av et registrerende organ. I Norge er dette NRR, en IDP-klubb, CFA eller TICA. De to siste er basert i USA og fører sine registre der, CFA og TICA har noe annerledes praksis idet offisiell stamtavle ikke automatisk leveres med katten. NRR-oppdrettere må vise at de har sendt inn krav om stamtavle, hvis papirene ikke er klare når kattungen skal leveres. Du skal også få med en helseattest og en vaksinasjonsattest - hvis alle papirer er i orden kan vaksinasjonen være attestert på baksiden av stamtavla.
Uten registreringsbevis kan du ikke være sikker på at du kjøper en rasekatt, og uten helse- og vaksinasjonsattest kan du ikke regne med at det er en seriøs oppdretter du har med å gjøre.
Vær forberedt på at oppdretteren vil vite mer om deg og hvordan du bor, og hvor mye du vet om å ha katt. Mange oppdrettere gir egentlig aldri helt slipp på kattungene sine, og alle vil være sikre på at kattene får et trygt, godt og kjærlig hjem. Det hender at vi avviser en kjøper som vi ikke føler oss trygg på, og kjøperen skal også kjenne seg trygg på at oppdretteren steller godt med sine dyr og leverer fra seg sunne, friske kattunger.
​
​