
Norske Rasekattklubbers Riksforbund, Pancoveien 22 a, 1624 Gressvik, tlf. 69 61 27 54 - kontoret@nrr.no
Søke om stamnavn i NRR
Skal du søke stamnavn? Da er det en del ting du bør være oppmerksom på. Først og fremst bør du lese reglene som omhandler stamnavn. Disse finner du på NRRs hjemmesider som kapittel 5.2 i ”FIFes og NRRs oppdretts- og registreringsregler (OR)”. Dernest kan du sjekke på NRRs og FIFes hjemmesider for å se om det alternativet du ønsker er ledig.
Et stamnavn kan kun registreres når ikke noe identisk eller lignende stamnavn, som kan gi grunn til misforståelser, er innført i FIFes Book of Cattery Names (BCN) tidligere. Med ”lignende” menes her både skrivemåte og uttale.
Når du søker i NRRs stamnavnliste bør du søke med forskjellige skrivemåter, f.eks. både Mokka og Mocca, Schan/Shan osv. (Er Mokka eller Schan godkjent, vil du ikke få godkjent Mocca eller Shan). Det er alltid stammen av navnet som gjelder, slik at det ikke nytter å bruke ”Katteri Solsiden” og ”Kennel Solsiden” som to alternativ, er ”Solsiden” godkjent tidligere, blir begge alternativ strøket. FIFe er blitt strengere på hva som kan godtas som stamnavn eller deler av stamnavn.
Farve- eller rasebetegnelser/del av rasebetegnelser som ”vedheng” til stamnavn, fordi det ikke går klart frem at det er en del av stamnavnet, eksempelvis ”black”, ”blue”, ”silver”, ”cream”, ”golden” osv. eller ”birma”, ”coon”, ”devon”, ”rag” osv. blir ikke godkjent. Mange bruker slike betegnelser som en del av kattens navn, hvis de har flere raser/farver. I det hele tatt skal rasenavn unngås i størst mulig grad, her er FIFe blitt ganske restriktive.
Stamnavn som inneholder EMS-koder, så som ”SIA”, ”BEN”, ”BRI”, ”BUR”, ”TUA”, ”OCI”, ”RAG” osv. godtas heller ikke.
Når du skal søke i FIFes stamnavnliste er det flere ting å passe på. De norske og danske bokstavene æ, ø og å vil være skrevet som ae, o og a/aa. Når ditt ønske begynner med en av disse bokstavene, må du altså søke med ae, o eller a/aa som forbokstav. Det kan også være lurt å søke med svensk/tysk ä og ö. Også når æ, ø, å finnes inni ordet, kan det være lurt å søke med de alternative bokstavene.
Du kan jo selv gå inn på FIFe-listen og søke på f.eks. "Bjørkåsen" (oppført som Bjorkasen), "Sørbråten" (Sorbraten), eller "Tømmerliskjæret " (Tommerliskjaeret) eller noen av de andre fra den norske listen som begynner på Æ, Ø eller Å og se hva du får opp.
Ønsker du et stamnavn som består av flere ord, bør du søke både som ett og flere ord, f.eks. Fairy Tales og Fairytales, Silver Blossom og Silverblossom. Du kan også søke på ordene hver for seg, (Fairy, Tales, Silver, Blossom), for å være sikker på at ditt forslag ikke blir forkastet fordi det ligner for mye på et allerede registrert.
Skjema for søknad om stamnavn finner du på Skjemasiden.